Andries over de Travelmaster 3+ na een tocht van 4000 kilometer

Mijn tocht zit er op en na 4000km infietsen op mijn nieuwe Santos heb ik een eerste indruk gekregen van de rij eigenschappen. En ja deze zijn goed. Maar wat kan ik vertellen van mijn nieuwe fiets?

Ik moet beginnen met te zeggen dat het psychologisch bewezen is, dat als je een duur product koop je ook denkt dat deze beter is als het goedkopere model. Dit zal dus bij mij ook wel het geval zijn maar ik zal het uitleggen.
Tijdens mijn tocht heb ik al zeer veel verschillende fietsomstandigheden gehad maar zeker nog niet alle. Er zal nog veel meer gefietst moeten worden voor een definitief oordeel. Ik heb bijvoorbeeld nog maar weinig geëxperimenteerd met verschil in bandenspanning gedurende verschillende soorten wegdek. Ook heb ik nog geen echt zware ladingen gehad. Dat zijn toch wel belangrijke dingen.

Tijdens mijn fietstocht is mijn fiets eigenlijk best wel een belangrijk onderdeel van mijn totale beleving. Maar het belangrijkste zijn voor mij de dingen die ik beleef terwijl ik fiets en niet de fietservaring op zichzelf. Maar dat terzijde. Bij het uitzoeken van mijn reisgenoot kwam nogal wat kijken.
Namelijk; Als je over asfalt fietst wil je een lichte fiets met smalle banden. Als je over erg slechte wegen fietst wil je een erg sterke fiets die de verschrikkelijk harde klappen goed kan opvangen. En dan wil ik dikke banden op rotswegen en op zachte wegen. Als je met veel bagage fietst wil je veel versnellingen en makkelijk schakelen. Als je met snelheid een afdaling ingaat wil ik een stabiele fiets en zeker heel goede remmen. En kwa zitpositie wil ik er eigenlijk 3 hebben. Een toerfietshouding, een racehouding en een fietscrosshouding.
En bij dit alles natuurlijk een fiets die weinig of geen onderhoud nodig heeft. Zelfs de niet toerfietsers onder jullie zullen begrijpen dat er dus her en der flinke compromissen gemaakt gemaakt zullen moeten worden bij de aanschaf. Het gaat niet lukken om de perfecte fiets te vinden voor alle omstandigheden. Hierdoor ontstond dus per direct de situatie dat ik vaak dacht dat de fiets wel net iets beter had kunnen zijn in een specifieke situatie. En dat klopt voor die situatie dan natuurlijk ook. Het zij zo.

image5

Uiteindelijk heb ik gekozen voor en fiets die het zo optimaal mogelijk moest doen met slecht wegdek. En dat doet ie gelukkig!! Hoewel ik weet dat ik meer kilometers op verhard wegdek zal fietsen moet ik dus een aantal andere dingen voor lief nemen.

Ook moet ik nog steeds wennen aan andere geluiden en andersoortige mankementen met een voor mijn nieuwe fiets met nieuwe onderdelen. Gelukkig heb ik tijdens deze tocht nergens een groot probleem gehad. Maar wel dingetjes die jullie vermoedelijk niet bekend voorkomen zoals; zwaarder lopende schakeling, glibberend stuurlint tijdens overmatig zweten, piepende schijfrem, vastzittende zuiger, te vast en te los zittende schroefjes en het aanpassen van mijn zithouding.

Maar wel ben ik over een aantal dingen echt zeer tevreden. Het racestuur!. En bij de aanschaf heb ik de keuze gemaakt voor een 18 versnellingen schakelsysteem en niet een 12. Het betreft een innovatieve nieuwe schakelbak van pinion. Wel extra gewicht maar wat mij betreft een "boppeslag".
Nu waren mijn vorige hydraulische remmen al een stuk beter dan de vertrouwde V-brakes maar de nieuwe schijfremmen die ik nu heb zijn nog weer comfortabeler. Tijdens modder, regen en hitte in de remmen heb ik geen problemen gehad zoals bij die andere twee. Prima.
En zijn er dan geen dingen die mij zijn tegengevallen aan de fiets? Ja ook wel. De fiets is duidelijk zwaarder dan de gemiddelde tourfiets. Deze fiets heeft een langere wielbasis waardoor de stuureigenschappen duidelijk anders zijn dan bij mijn vorige fietsen. Geef mij toch die kortere fiets maar............ maar ik er nu wel bijna aan gewend.
Al met al een fiets waar ik nog veel plezier aan beleven zal.

image2

Mijn fantastische tocht met oerang utangs, olifanten, vulkanen, rijstvelden, bananenbomen, super vriendelijke mensen enz enz is ten einde en ik ben weer thuis. Het denken aan de nieuwe landen die ik wil befietsen is natuurlijk al lang weer begonnen.
Jullie horen van mij, Andries.

image8

 

 


Meer mijn Santos en Ik rijders

Niek en Rens

Niek en Rens

Enige tijd geleden ben ik met mijn maat Rens naar Barcelona gefietst vanaf Eindhoven. Wij zijn beiden zeer tevreden over onze travelmasters 2.8 die ons gedurende de 1700 km trip slechts één lekke band en kapotte ketting heeft opgeleverd! En geloof me we hebben heel wat leed gezien bij de medefietsers hahaha...

Lees verder

Bedankt voor de mooie fiets

Bedankt voor de mooie fiets

"Zomaar even een mailtje om te bedanken voor de mooie fiets: regen, sneeuw en mooi weer..... Naar het werk, boodschappen met de hond of een fietsvakantie... Hij doet het altijd, loopt perfect en blijft dat ook doen en het mooiste... Geen ketting smeren en enkel simpel afspuiten!"

Dirk Bekke

Lees verder

Fred

Fred

Beste Santos,

Ik heb zaterdag morgen mijn nieuwe santos 4.29 op mogen halen bij Xycletracx Zwolle en natuurlijk zondag naar Ruinen en de marathon van Ruinen gereden en ik ben zeer tevreden over de fiets de rohloff naaf is helemaal geweldig en de fiets heeft super rij eigenschappen.

Lees verder

Jurgen Szrek - Mongolia bike challenge

Jurgen Szrek - Mongolia bike challenge

In augustus heb ik met mijn SANTOS 4.29 met rohloff en riem de Mongolia bike challenge gereden.

Lees verder


Contact
Schillingweg 41
2153 PL Nieuw-Vennep
+31 (0) 252 426 123
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.santosbikes.com
 
           


Vind een dealer
Vind een dealer bij jou in de
buurt en test je favoriete fiets.
 
Stel je fiets samen
Stel je fiets samen en bouw
'm op zoals jij dat wilt.
Eenvoudig.


Aanmelden Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van Santos nieuws.